Janny Klei | fractievoorzitter

Fractievoorzitter PvdA

Contact

Hefswalsterweg 3
9982 TP Uithuizermeeden
06 - 1511 3487

Aandachtsgebieden

Als raadslid van de gemeente Het Hogeland zet ik mij in voor een betrokken samenleving waarin we zorgen voor elkaar, waar iedereen zich gezien en gehoord voelt. Uiteraard vormen we als fractie een team en kun je bij ons allen terecht. In de raad ben ik woordvoerder voor:

Algemeen:

  • Financiën
  • Arbeidsmarkt / een leven lang leren
  • Versterking en dorpsvernieuwing

Projecten:

  • Centrumplannen
  • Wereld Erfgoed Centrum

Opgaves:

  • Gebied Hogeland-Oost
  • Gebied Waddenkust

Hoofdbetrekking

  • Salesmanager regio Groningen bij InAxtion BV (betaald)

"Aandacht voor iedereen die wel mee wil, maar niet mee kan"

 

Een politiek avontuur

Ik ben lid van de PvdA en zit sinds 1 januari 2019 in de gemeenteraad van Het Hogeland, de eerste raad na de herindeling. Ik ben getrouwd en we hebben twee inmiddels uitwonende kinderen. We hebben thuis een vrolijke beestenboel met honden, duiven, kippen en noem het maar op. We wonen op het prachtige Hefswal (Uithuizermeeden), een geweldige plek om te wonen.

Ik ben om verschillende redenen de politiek ingegaan. De keuze voor de PvdA zegt natuurlijk iets over hoe ik vind dat de wereld eruit moet zien. Denk aan zaken zoals zorgen voor elkaar, dat iedereen mee kan doen dat er geen grote achterblijvers zijn en dat we de boel een beetje eerlijk verdelen. Ik vond wat van de gemeentepolitiek en heb op een gegeven moment besloten dat avontuur aan te gaan (want ik zie het nog altijd als een echt avontuur).

Voor alle inwoners

Ik zit serieus voor al onze inwoners in de gemeenteraad. Alleen heeft de één wel wat meer aandacht nodig dan de ander. Er zijn groepen inwoners of ondernemers die zichzelf wel weten te redden. Daar ben ik er ook voor, maar op een andere manier dan voor de groepen die dat minder goed kunnen. Ik vind dat we als samenleving geen mensen aan de hand moeten nemen maar we moeten wel zorgen dat we er zijn voor bepaalde groepen. Denk aan de laaggeletterden. De mensen voor wie het kunnen lezen en schrijven geen vanzelfsprekendheid is, vallen gewoon buiten de boot. Daar staan we amper bij stil. Daarom heb ik arbeidsmarkt en een leven lang leren bijvoorbeeld als aandachtsgebied. En daarom juich ik ook het Helder Hogelands zo toe. We moeten met iedereen begrijpelijk kunnen communiceren.

Ik wist dat het ontiegelijk veel tijd zou gaan kosten

In mijn dagelijks werk heb ik bedrijven geadviseerd over personeelszaken. Dat heb ik ook een tijdje als zelfstandig ondernemer gedaan. Nu heb ik een salesfunctie bij een technisch uitzendbureau. Een ontzettend leuke job die ik bewust in deeltijd doe. Dat combineert goed met mijn raadswerk. Al met al ben ik daar zo’n 20 uur per week kwijt. Gelukkig kunnen we het werk als fractie onderling verdelen.Toen ik de raad in ging heb ik heel bewust besloten dat ik dat deed voor de samenleving. Voor de totale gemeente. Soms zijn er onderwerpen waar ik als individu een sterke mening over heb, maar uiteindelijk gaat het erom dat je voor de inwoners de juiste afweging maakt. En soms is dat lastig, want wat is dan juist? Dat is de verantwoordelijkheid die ik heb. Het is niet altijd even gemakkelijk om keuzes te maken. We hebben grote onderwerpen waar we mee bezig zijn en die veel mensen echt diep raken. Denk aan de energietransitie. Dat maakt het ook soms wel erg complex. De gevolgen zijn niet altijd gemakkelijk te overzien.

We hebben zo’n mooie gemeente

De diversiteit is heel groot. Als ik mijn deur uitstap dan zie ik de bedrijvigheid van de Eemshaven. En het Marnegebied is weer heel lieflijk. Ik zit erg graag bij het haventje van Noordpolderzijl. Ook mooi is de saamhorigheid die we op Het Hogeland hebben, de wil om wat voor elkaar te doen. De organisatiekracht is hier geweldig. Zo ben ik er bijvoorbeeld echt trots op dat we zorgen dat de Afghaanse evacués een fatsoenlijke plek krijgen in onze gemeente.

Onderwijs

Ik vind het ontzettend belangrijk dat we over vier jaar er zijn wat onderwijs betreft. Dat iedereen die dat wil, ook kan leren. Dat mag geen discussie meer zijn. Dat iedereen de weg naar het Vakland weet te vinden. Het Vakland biedt heel veel cursussen waar onze inwoners van elke leeftijd aan mee kunnen doen.

Ik wandel verder graag en dan spreek ik wel eens wildvreemde mensen op een terrasje. Dan hoor ik hoe mooi of ze ‘t hier vinden. Dan hoor ik dat ze blij verrast zijn door onze mooie provincie en het gebied in onze gemeente. De rust en de ruimte. De diversiteit. De historische panden, de prachtige kerken. Dat is wat onze gemeente zo hartstikke mooi maakt. En de gastvrijheid: “En jullie staan als zo stug te boek, hoe komt dat toch?” En dan denk ik ‘Kijk, daar doe ik het voor. Voor dit gebied met deze inwoners”.