Bernd de Jong | fractievoorzitter

Fractievoorzitter ChristenUnie

 

Hoofdbetrekking

  • Makelaar en mede-eigenaar van Tebbens Torringa makelaardij (betaald)

Nevenfuncties

  • Algemeen bestuurslid Gemeenschappelijke Regeling Havenschap Groningen Seaports (onbetaald)

 

'Ik zit vooral in de raad voor de mensen die niet zo goed voor zichzelf kunnen opkomen'

 

Hoi, mijn naam is Bernd de Jong. In het dagelijks leven ben ik woningmakelaar. Het is alweer in het grijze verleden van 2014, dat ik als raadslid ben gestart in de raad van de gemeente Bedum. Maar voordat ik raadslid werd, was ik ook al actief betrokken bij het bestuur van de ChristenUnie.

 

Daarom ChristenUnie

De keuze voor de ChristenUnie zegt natuurlijk iets over hoe ik naar de wereld kijk. Ik vind dat mensen om elkaar moeten denken en naar elkaar moeten omzien. En dat we ook om de wereld om ons heen moeten denken. Als het gaat om mensen. Maar ook als het gaat om de natuur. Die visie is natuurlijk niet voorbehouden aan de ChristenUnie. Er zijn ook wel andere partijen waarmee we dit delen. Maar juist het vooropstellen van de gemeenschapszin die ik bij de ChristenUnie zie, spreekt me zo aan. Een belangrijke drijfveer zit ook in die C: het omzien naar anderen. We zijn niet alleen voor onszelf op aarde. Dat heeft wat mij betreft trouwens niet per se met geloof te maken. Er zijn veel partijen die heel veel doen voor anderen zonder dat ze gelovig zijn. Maar voor mij persoonlijk geldt dat ik mijn inspiratie in de Bijbel vind. Ik vertrouw op God en dat bepaalt ook wie ik ben en waarom ik sommige dingen doe of juist laat.

 

Er speelt veel waar we alert op moeten zijn. Juist nu

Ik zit vooral in de raad voor mensen die niet zo goed voor zichzelf kunnen opkomen. De groep die dat wel kan hoor je vaak genoeg, die redden zich wel. Ik denk dat we moeten luisteren naar de belangen van mensen die niet zo van zich laten horen. Ik krijg regelmatig schrijnende situaties te horen. Voor die groep wil ik oren en ogen openhouden.

 

Voedselbank

Gelukkig zijn er ook steeds meer initiatieven die voor anderen opkomen - bijvoorbeeld voor nieuwkomers in onze gemeente. Of de Voedselbank. Van de mensen die op dit soort initiatieven zijn aangewezen hoor je eigenlijk nooit. Maar dat zijn wel de mensen die er direct last van hebben als er geschrapt wordt in bepaalde regelingen.

 

Raadswerk kost tijd

Mijn werk, de politiek en mijn gezinsleven lopen eigenlijk wat door elkaar. Gemiddeld steek ik regelmatig twintig uur in de week in het raadswerk. Dan heb je het niet alleen over de raadsvergaderingen, maar ook de voorbereiding. Al het leeswerk en alle gesprekken vragen veel tijd. Omdat ik fractievoorzitter ben kan ik me niet echt op één thema storten. Maar vanuit mijn persoonlijke achtergrond ben ik vooral geïnteresseerd in wonen en ruimtelijke ordening.

 

Onrecht

Als er onrecht gedaan wordt raakt me dat meer dan andere dingen. Onrecht kan heel breed zijn. Maar als dingen niet uitlegbaar zijn, zo van ‘we kunnen het niet uitleggen maar het is wel zo’, kan ik me daar mateloos aan ergeren.

 

Social media: niet altijd sociaal

Hoewel ik er niet slecht door slaap, vind ik het jammer dat mensen soms hard en ongenuanceerd reageren. Vooral als het achteraf gebeurt. Of het nu gaat om het vestigen van asielzoekers of om grote projecten die wel of niet doorgaan. Beslissingen uitleggen is soms vechten tegen de bierkaai, want wie het wil uitleggen is gelijk ook de kop van jut. De gematigde mensen en de redelijke stem hoor je niet, maar vaak wel de fanatieke voor- of tegenstanders. Ongenuanceerd reageren op social media is men heel gewoon gaan vinden maar dat is het in mijn beleving niet.

 

Kloof

Social media vergroot dingen uit. Wat op Twitter of Facebook staat is vaak niet het hele verhaal. De werkelijkheid ligt vaak genuanceerder. Dat hoor je ook als je mensen gewoon spreekt. Er zijn veel terreinen waarop mensen vreselijk teleurgesteld zijn. Wij als lokale volksvertegenwoordiging zijn soms ook behoorlijk teleurgesteld in andere bestuurslagen. Ik probeer daarom ook extra goed moeilijke dingen uit te leggen. Maar als dingen wel lukken - en daar moet je soms wel een lange adem voor hebben - dan kan ik daar heel blij van worden. Dan is alle inspanning niet voor niets geweest.

 

Persoonlijk

Mijn persoonlijk geluk zit vaak in kleine dingen. Tijd doorbrengen met het gezin. Dat je met elkaar lekker in de tuin kunt zitten en genieten van het weer. Ik heb niet zoveel nodig om gelukkig te zijn. En dan treffen we het natuurlijk ook met onze gemeente. We hebben veel moois te bieden. Ik kom graag in Lauwersoog. De combinatie van de haven, de Waddenzee, het bos, het strandje… ik vind dit een fijne plek. Maar ook Onderdendam vind ik een prachtig dorp.

 

Over vier jaar

Er moeten echt veel huizen gebouwd worden. Voor onze senioren. Voor onze starters. Ik hoop echt dat we ruimte geven aan inwoners en instellingen. En op sociaal gebied wil ik meer afstemming zien tussen de verschillende regelingen die er zijn. Zodat we de mensen die het niet zelf redden, goed kunnen ondersteunen. Dat als je iets zoekt, je het ook vindt. En niet onbelangrijk, dat het ook goed werkt.

 

Er gebeuren hier mooie dingen

Wat je ook hoort over de gemeente, als je kijkt dan zie je dat er hier heel veel mooie dingen gebeuren. Vrijwilligers die fietsen met mensen met een beperking, of mensen helpen hun geldzaken te regelen, de buurtverenigingen, ga zo maar door. Er gebeuren veel dingen die je niet op geld kunt zetten maar ik ben echt blij dat je in zo’n gemeente kunt wonen. En dat moeten we vooral blijven zien met elkaar.

 

Bekijk hier Bernd de Jong in De Ommelander