Onderwijsaanbod gemeenteraad

Scholenprogramma's Het Hogeland

Leerlingen en studenten kunnen kennismaken met hoe beslissingen genomen worden in onze gemeente. De griffie en de gemeenteraad van Het Hogeland bieden verschillende scholenprogramma's aan om kennis te maken met de lokale politiek. 

Basisonderwijs

Democracity is een spel waar kinderen kennis maken met democratische besluitvorming door samen een stad te bouwen. Tijdens Democracity bouwen leerlingen uit groep 7 en 8 samen aan een fictieve stad: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken! Het programma wordt gespeeld in onze raadszaal in Uithuizen. Iets voor jouw school? Plan meteen een datum en we nemen contact met je op!

 

Voortgezet onderwijs (VMBO/HAVO/VWO) en MBO

Tijdens het klassenbezoek kruipen leerlingen in de huid van onze raadsleden. Leerlingen bezoeken het gemeentehuis en nemen plaats achter de microfoons in de raadzaal; samen vormen zij twee uur lang de gemeenteraad en gaan ze het hebben over een plan voor een popfestival. Er moeten een aantal besluiten worden genomen. Mag er alcohol gedronken worden tijdens het festival? En moet de entree gratis zijn? Om het eens te worden richten de leerlingen verschillende politieke partijen op en gaan ze met elkaar in debat. Het programma wordt afgesloten met een kort vraaggesprek met een raadslid. Iets voor jouw school? Plan meteen een datum en we nemen contact met je op!

 

Lesmateriaal voor in de klas

ProDemos heeft voor alle schoolniveaus kant-en-klaar lesmateriaal over democratie en rechtsstaat. Denk aan educatieve spelletjes, (visuele) werkvormen met het thema dat jij wilt behandelen op het niveau van jouw klas of groep en ander lesmateriaal over burgerschap en maatschappijleer. Bekijk hier het gratis lesmateriaal van ProDemos