Toegankelijkheidsverklaring

Onderstaande verklaring heeft betrekking op de website raadhethogeland.nl. Deze verklaring is bijgewerkt op 19 september 2019.

Digitoegankelijk

Digitoegankelijk is de Nederlandse naam voor de Europese norm die voorziet in toegankelijkheidsrichtlijnen voor overheidswebsites. Deze norm verwijst naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1, niveau A en AA). WCAG bevat richtlijnen over hoe content op websites ook toegankelijk kan worden gemaakt voor mensen met een functiebeperking. Deze richtlijnen zijn gebaseerd op 4 principes die het fundament voor webtoegankeljkheid leveren: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust.

De website voldoet grotendeels aan WCAG 2.1 niveau A en AA. Momenteel is er 1 fout op niveau A en zijn er 6 fouten op niveau AA bij ons bekend. Samen met de ontwikkelaar werken we aan een oplossing.

Onze uitgangspunten

  • In de ontwerpprincipes van de gemeente Het Hogeland is toegankelijkheid een voorwaarde.
  • Medewerkers van het Online Team hebben goede kennis van de WCAG 2.1 en als het nodig is worden externe experts ingehuurd.
  • Het online team gebruikt software waarmee toegankelijke content wordt aangeboden en waarmee de mate van toegankelijkheid continu wordt gemonitord.

Website in ontwikkeling

De gemeente Het Hogeland heeft eind 2018 de website laten bouwen en deze is nog steeds in ontwikkeling. De input van toegankelijkheidsexperts is direct meegenomen bij de bouw van de website. Er is echter nog geen toegankelijkheidsonderzoek gedaan naar de gehele website.

PDF-bestanden

Niet alle PDF-bestanden zijn op dit moment volledig toegankelijk. De PDF-bestanden op de website worden onderzocht en aangepast op toegankelijkheid. Er wordt een verbetertraject gestart waarbij wordt gekeken naar vermindering van het aantal PDF-bestanden en naar toegankelijke alternatieven.

Problemen, vragen en opmerkingen

Als u toch nog problemen ervaart op de website, laat het ons dan weten via online@hethogeland.nl. Vermeld in ieder geval het probleem dat u ervaart en de link naar de pagina waar het probleem zich voordoet. Ook als u vragen, opmerkingen of tips heeft dan horen wij dat graag.