Fracties Het Hogeland

Gemeenteraad 2022-2026

Fractie

Aantal zetels

Fractievoorzitter

E-mailadres

GemeenteBelangen Het Hogeland9Roelf Torringaroelf.torringa@raadhethogeland.nl
CDA Het Hogeland4Kor Berghuiskor.berghuis@raadhethogeland.nl
ChristenUnie4Bernd de Jongbernd.dejong@raadhethogeland.nl
GroenLinks3Anne Marie Smitsannemarie.smits@raadhethogeland.nl
PvdA3Janny Kleijanny.klei@raadhethogeland.nl
Hogeland Lokaal Centraal2Rolf van Bruggenrolf.vanbruggen@raadhethogeland.nl
Lokaal Sociaal2Linda Visserlinda.visser@raadhethogeland.nl
VVD1Gerard ten Brinkgerard.tenbrink@raadhethogeland.nl
Fractie Heres1Jaap Heresjaap.heres@raadhethogeland.nl

Wijzigingen

  • In juli 2022 heeft Bert Schaap van Hogeland Lokaal Centraal de overstap gemaakt naar GemeenteBelangen Het Hogeland. Hiermee komt GemeenteBelangen Het Hogeland op 9 zetels en Hogeland Lokaal Centraal op 2 zetels.
  • In maart 2023 gaat Jaap Heres zelfstandig verder als Fractie Heres. Hiermee verliest PvdA een zetel en komt uit op 3 zetels.
  • In mei 2023 wordt Jakob de Vries ge├»nstalleerd als raadslid voor CDA Het Hogeland. Kristel Rutgers stopt als raadslid.
  • In juli 2023 wordt Saskia Visser ge├»nstalleerd als raadslid voor GroenLinks. Paul Steenman stopt als raadslid. 

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op 14, 15 en 16 maart 2022 hebben de inwoners van Het Hogeland de nieuwe raad gekozen. Van de 38.852 stemgerechtigden in gemeente Het Hogeland brachten in totaal 21.396 mensen hun stem uit. Een opkomst van 55,5 procent. 121 mensen vulden een blanco stem in. 32 stemmen werden ongeldig verklaard.

 

Gemeenteraad 2019 - 2022

GemeenteBelangen Het Hogeland8 zetels                                                                                                  
CDA Het Hogeland6 zetels
PvdA4 zetels
ChristenUnie4 zetels
GroenLinks3 zetels
VVD2 zetels
SP 2 zetels

Op 21 november 2018 hebben de inwoners van Het Hogeland de nieuwe raad gekozen. Van de 38.211 stemgerechtigden in gemeente Het Hogeland brachten in totaal 19.853 mensen hun stem uit. Een opkomst van 52,2 procent. Op 16 juni 2020 gaat Linda Visser - fractievoorzitter SP - verder als Lokaal Sociaal. Vanaf dit moment bestaat deze gemeenteraad uit 8 fracties. Op 12 mei 2021 gaat Joop Bergman - fractievoorzitter SP - verder als ONS Hogeland.

Gemeenteraadsverkiezingen

Gemeenteraadsleden worden om de vier jaar gekozen. Zij nemen beslissingen die voor de gemeente erg belangrijk zijn. Bijvoorbeeld over onderwijs, afval, woningbouw en verkeer. Het aantal stemmen dat een politieke partij heeft gekregen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, bepaalt de grootte van de fractie. De volgende verkiezingen voor de gemeenteraad worden gehouden in maart 2026. Het aantal stemmen dat een politieke partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen krijgt, bepaalt de grootte van de fractie en daarmee ook de invloed die een partij heeft op het bestuur van de gemeente. Een fractie is een groep raadsleden van dezelfde politieke partij.