Gemeenteraad Het Hogeland leest voor in het Groninger dialect

1 maart 2024

Vanmorgen bezocht raadslid Marjan Stel-Dost de eerste basisschool in gemeente Het Hogeland om in het Groninger dialect voor te lezen. De officiƫle aftrap van Meertmoand Streektoalmoand!

Marjan las voor uit eigen verhalen en uit het kindertijdschrift Wiesneus dat elk jaar speciaal voor Meertmoand wordt uitgegeven door Centrum Groninger Taal & Cultuur. Alle kinderen van groep 1 t/m groep 8 van obs Brunwerd in Uithuizen maakten zo op een speelse manier kennis met de Groningse taal. 'Moi mien jong!' bleek toch wel de meest bekende zin in de groepen. Naast Marjan Stel-Dost bezoeken deze maand ook raadsleden Bert Schaap, Gerard ten Brink en Roelf Wierenga enkele basisscholen uit de gemeente om voor te lezen in de streektaal. 

Voor de raad van Het Hogeland is het elk jaar in maart Meertmoand Streektoalmoand. Daarom geeft de raad aandacht aan het Groninger dialect door mee te doen aan diverse activiteiten. Naast voorlezen op basisscholen, gaat de raad nog op werkbezoek bij het Berlagehuis in Usquert dat vanaf april 2023 onderdak biedt aan Erfgoedpartners en Centrum Groninger Taal & Cultuur. Behalve de streektaal passeren tijdens het bezoek ook andere activiteiten van de beide organisaties de revue. Daarnaast mogen raadsleden tijdens de raadsvergadering en het raadsoverleg in maart hun bijdrage in het Gronings doen.

Bekijk hier een filmpje waarin raadslid Marjan Stel-Dost voorleest

Raadslid Marjan Stel leest voor in het Groninger dialect