Schoolkinderen even de baas in de raadszaal van Het Hogeland

19 december 2023

De gemeenteraad van Het Hogeland vindt het belangrijk dat leerlingen en studenten kunnen leren hoe beslissingen worden genomen in de gemeente.

De gemeenteraad en de griffie zijn daarom gestart met het aanbieden van verschillende scholenprogramma’s om jeugd kennis te laten maken met de lokale politiek. Aan groep 7 en 8 van basisschool Het Prisma uit Uithuizermeeden de eer om het eerste spel te spelen in de raadszaal van Het Hogeland.

In de raadszaal werden onder leiding van Martijn van ProDemos en raadsleden Rose-Marie Zuidema en Bernd de Jong vier nieuwe partijen geïnstalleerd. Na een korte schorsing, met ranja en koekjes, dachten de partijen na over de inrichting van hun fictieve stad. De jonge raadsleden kregen complimenten voor hun scherpe vragen en goede beargumentering van hun voorstellen. Rose-Marie Zuidema: “Het enthousiasme van de kinderen en de betrokkenheid vond ik echt geweldig. Een heel groot compliment ook voor leerkracht Anja Groeneveld die de klas ontzettend goed heeft voorbereid.” De komende weken komen nog meer scholen naar de raadszaal in Uithuizen. Naast het spel Democracity biedt de raad van Het Hogeland klassenbezoeken aan voor jongeren van het voortgezet onderwijs. Scholen kunnen zich aanmelden via de website raadhethogeland.nl.

Over Democracity

Democracity is een spel waar kinderen kennis maken met democratische besluitvorming door samen een stad te bouwen. Dit doen ze door samen een fictieve stad te bouwen: gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt dus helaas kan niet alles een plaats krijgen. Tijd dus om samen keuzes te maken. Om het daarover eens te worden, richten de leerlingen verschillende politieke partijen op. Ze schrijven korte partijprogramma’s en gaan met elkaar in debat. Uiteindelijk wordt er gestemd en kan de stad afgebouwd worden. Het programma wordt afgesloten met een kort vraaggesprek waaraan raadsleden van verschillende politieke partijen om de beurt meewerken.

Scholenbezoek 1