Start verkenning coalitie GemeenteBelangen Het Hogeland, PvdA, GroenLinks en VVD

11 april 2022

Na twee gespreksronden zijn de partijen bekend die vanaf deze week de formatiegesprekken voor een nieuw college van gemeente Het Hogeland gaan voeren.

Na twee gespreksronden van GemeenteBelangen en PvdA met ChristenUnie, CDA, GroenLinks en VVD zijn de partijen bekend die vanaf deze week de formatiegesprekken voor een nieuw college van gemeente Het Hogeland gaan voeren: GemeenteBelangen, PvdA, GroenLinks en VVD. Een externe procesbegeleider begeleidt de gesprekken. Het doel van de gesprekken is om te onderzoeken of de vier partijen tot inhoudelijke overeenstemming over de agenda van de mogelijke coalitie kunnen komen.

GemeenteBelangen en PvdA zien grote opgaven voor de gemeente Het Hogeland en willen meters maken met de ontwikkeling van de gemeente. Daarvoor is een proactief en daadkrachtig gemeentebestuur nodig, dat de uitdagingen met lef en ambitie oppakt. Programmatisch gezien en ook qua personele invulling en bestuurscultuur zien GemeenteBelangen en PvdA voldoende aanknopingspunten om de formatiefase aan te gaan met ervaren bestuurderspartijen GroenLinks en VVD. GroenLinks is daarnaast ook duidelijk gegroeid bij de verkiezingen. Daarmee verdient de partij een plek aan de formatietafel. Als vierde partner is de VVD in beeld gekomen. Bij deze partij is de energieke houding aangetroffen die de beoogde coalitie nastreeft.

De afgelopen weken hebben Eltjo Dijkhuis en Mariƫtte de Visser met alle partijen gesproken over de visie op het besturen van de gemeente, en of er voldoende stabiliteit en bestuurderskracht is voor het leveren van potentiƫle wethouderskandidaten. De komende weken gaan de gesprekken over de inhoud en gedeelde ambities, om te komen tot een coalitieakkoord.